Zdravý životní styl - Zdravé grilování
I přes teplé počasí si několik zájemců na Hlídce vyzkoušelo, že grilovat chutně a zdravě se dá nejen maso, ale také různé druhy sýrů, zelenina a dokonce i ovoce.
Tipy na zdravé grilování:
1. vybírejte si pouze libové maso a ryby.
2. Maso před grilováním uchovávejte v chladu, dbejte na čistotu veškerého nářadí, zabraňte kontaktu syrových a tepelně upravených potravin.
3. Grilujte také zeleninu, houby nebo ovoce.
4. Připravte si vlastní čeretvé marinády. Z pomerančového džusu, limetkové šťávy, piva, bylin nebo oblíbeného koření.
5. Používejte kvalitní oleje a tuky na smažení, ale jen v minimálním množství.
6. Zachytávajte pod grilem odkapávající tuk nebo potraviny grilujte v alobalu.
7. Maso vřdy dostatečně dlouho tepelně upravujte.
8. Jako přílohu si vždy připravte oblíbený salát.
Recept na grilované ovoce:
Suroviny: čerstvé nebo kompotované ovoce
1 šálek medu
2 lžíce citronové šťávy
olej
máslo
Postup: Ovoce nakrájíme na stejně velké kousky a střídavě navlékáme na jehlu. Hotové špízy potřeme směsí medu a citronové šťávy. Grilujeme jen několik minut při středním žáru a občas potíráme rozpuštěným máslem. Podáváme s ohřátou medovou směsí.